SIMBOLOKRACIJA

Autor Slavko Lukić

TV SERIJA U 30 EPIZODA

Ovaj mega projekt najviše govori o tumačenju snova i predstavlja praktičnu teoriju na specifičan način, taj način srodan je prirodi simbola a ovo je samo pilot projekt za puno veću seriju u nastavcima. Generalni sadržaj upućuje na more ali iz kopnene perspektive, nije u igri klasični Admiral nego više od toga: on je Prorok u pravom smislu riječi jer je uspio zavarati tragove drugima ali ne i sebi, njegova genetska struktura zrači kao i nekada ali u novom kontekstu sve je prekriveno neprozirnim velom prividnog zaborava. Dobio je naziv Admiral jer poznaje sve tajne mora a onda i kopnenu projekciju bolje razumije, simbolika dodatno govori da je on zapravo Grof s kupljenom titulom; nije on direktno trgovao nego njegovi predci a Žena je bila na vezi, moglo bi se reći da se udao u povoljnim okolnostima.
Kao specijalni križanac bio je veliki avanturista pa kasnije ima o čemu pričati, u početku prikriveno da bude tajanstveno a kasnije sve šokantnije: čak ga Grofica nije prepoznala dok se nije dokazao u originalu, kad je počela sumnjati onda ga nastoji ukloniti sa scene a toliko je i njegovo proročansko nadahnuće bilo na oprezu. Ako ćemo pošteno nema tu misterije ali ima histerije jer se ubacuju i dvojni likovi: njegov vjerni Pikolo ići će na izviđanje terena i čak se udomaćiti, toliko je i „Mornar“ znao da na kopnu kapital odlučuje; kako se spasio s Broda to je duža priča i ne mora sve biti istina, dovoljno je da ga Grofica zaboravila a on je i dalje živ, ne mora ga totalno zaboraviti ali za nju je bio pokojni!
Puno se toga obrće kao na filmu i lančana veza pokazuje da je upravo Grofica davno otpisana a sve ostalo je bila gluma, život se nastavlja u takvom kontekstu i Dvorac postaje simbol oko kojeg se sve prelama: u početku Admiral živi u jednoj Krčmi a ni to nisu čista posla, Dvorac mu se nudi na poklon ali trebalo ga je zaraditi iz novog početka; Admiral već ima kapitala za kojeg nitko ne zna koliki je, kao Grof treba se dokazivati i na drugim poljima a kao čovjek u godinama maksimalno koristi iskustvo. Njegove proročanske sposobnosti dokazuju se po više pravaca ali ostaje otvoreno pitanje što je od toga već proživio, čak i ako se to zanemari još uvijek se pojavljuju i nove situacije koje nikako nije mogao iskusiti pa je jedino rješenje u formuli koja je slična Homerovoj; to mu pogotovo nitko ne vjeruje ali mu rejting tim više raste, okružio se mladim Animama a tek se tu trebalo dokazivati svakog dana i po noći, u značenju znaka to je samo djelomična priča a simboli su još zahtjevniji.
Pomoćni likovi oslikavaju i paralelne svjetove, nešto da potvrde a nešto da dodaju po svome: tako se pojavljuje njegovo drugo Ja u liku Pravnika približnih godina, njihovo druženje je intenzivno ali s puno dramatičnih oscilacija; konačno Pravnik puca sam u sebe a to je Admiralu bilo očekivano, time se Prorok definitivno oslobodio stare paradigme i dobiva dodatne poene upravo od suprotnog spola. Tek to Grofici ne ide u glavu ali tolerira nuždom prilika, enigma bi se mogla odgonetati obilaznim putem a to je ženskom rodu malo teže postići; Mjesec postupno gubi na snazi privlačenja a time Admiral čak dobiva, to nije samo na granici znanosti nego i razuma.
Tako je Venera izbila u prvi plan a uvijek je bila među prvima, njezina prošlost još je sjajnija a takva će joj biti i budućnost: no međutim, Grofica je prikrivala Kćerku ne samo u smislu znaka nego još više kao simbola, konačno i Admiral prihvaća njezinu Kćerku iz svojih specijalnih razloga; model Atene nije dovoljno shvaćen kao simbol a naravno da je kao znak blamiran, Admiral je više pod utjecajem Venere nego Mjeseca i u tome je kapitalna razlika, po diferencijalnoj jednadžbi koliko Mjesec gubi toliko Venera dobiva na rejtingu. Admiral je igrao na tu kartu ali ne baš uvijek jednako, njegov Dvojnik na svoj način govori da je bio pod utjecajem Grofice više nego što je spreman priznati; kad je Dvojnik postao ljubomoran na Admirala to je već kulminacija zapetljaja, utakmica je počela i Prorok je znao tko će pobijediti. Do tada je dominantno jedno lice simbola a postoji i drugo lice ili naličje, to je još uzbudljiviji dio priče kad paralelna stvarnost postaje važnija od one koja je službeno proklamirana.
Admiral se bavio originalnim tumačenjem snova ali uvijek mu nešto izmiče pažnji, baš su ga Anime animirale i svoju igru diktirale: jednog dana a možda i prije došao je na ideju paralelnih svjetova, nije to posebna novost nego se njemu ukazala zanimljivom kao i sama ideja sinkroniciteta; takva teorija zapravo ne postoji i trebao je sam osmišljavati, postoje zapažanja čudnih fenomena a u toliko su čudni dok im ne uđemo u dušu. Kad je Admiral prihvatio Grofičinu Kćerku kao svoju Animu, počelo se klupko odmotavati samo od sebe; u podrumu Dvorca predstave se izvode u hodu, u Bergmanovom stilu sami izvođači postaju kreatori svojih uloga a to je dokaz da se može kad se istovremeno hoće!
Nije se odmah išlo na tržište jer je Admiral mogao izdržati troškove solidnog uvježbavanja, bilo je otpora takvoj eksploataciji ali nužda ne bira sredstva da dođe do cilja i takmičarska konkurencija stalno napreduje. U Krčmi je Admiral imao svoje mjesto za šankom a u Dvorcu svoj apartman, imao je i svoj stol za dvoje i tu je puštao mašti da radi po svome. Mogao si svašta dozvoliti jer je imao vjernu Atenu za šankom, na svaki njegov mig stvorila se tamo gdje treba; ljubav je cvjetala kao na filmu i sve su Dame poželjele da budu na mjestu Atene, bilo ih je i boljih da se Atena ne ulijeni.
TV serija će prikazati bogatu galeriju Anima ali ne treba zanemariti ni Animuse, Krčma se zatvara i postaje privatni prostor za specijalni biznis: i Dvorac se paralelno adaptira a glavni teret opet Admiral podnosi, nije se on znojio nego šalje scenarije na elitna mjesta. Valjda je ovo dovoljno da se netko zainteresira za cijeli projekt, kontakt je moguć a dogovor ne zavisi samo od jedne strane. Taj sadržaj ne ide na WEB stranicu ni uz kakvo plaćanje jer se čuva poslovna tajna, toliko Admiral Prorok zaslužuje!